Bæredygtighed

 Hos axia er bæredygtighed et kerneelement i vores tilgang og i de ydelser vi tilbyder. Vores forståelse af bæredygtighed tager udgangspunkt i FN´s definition af bæredygtig udvikling som en udvikling ”der skal dække de nuværende generationers behov uden at undergrave fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres behov”.

I tillæg til denne definition arbejder vi hos axia med bæredygtighed som balanceret brug af menneskets og jordens ressourcer uden at overskride de humane, fysiologiske og planetære grænser herfor. Det vil sige at vores ydelser, indsatser og handlinger skal kunne sætte forandringer i gang, der kan vedligeholdes over tid - indenfor rammerne af de ressourcer der vedvarende er tilgængelige. Der er grænser for menneskers ressourcer; overskud, energi, kognitive-, sociale- og fysiske kapacitet mv., og hvis de grænser overskrides, risikerer vi over tid at udvikle stress og andre tilstande, der er tegn på ubalance. Det samme gør sig gældende i forhold til jordens ressourcer, hvor der ligeledes er grænser for de ressourcer der er tilgængelige. Det mærker vi, når vi bliver konfronteret med en øget mangel på ressourcer, og når vores overforbrug medfører en global miljø- og klimakrise, som nu er en realitet.

Nogle ressourcer kan løbende regenereres, såfremt vi ikke overskrider bestemte ”tipping points”, hvor der er no turning back. I forhold til menneskelige ressourcer er et godt eksempel, hvordan vi kan genfinde energi og overskud i travle perioder ved løbende restitution; søvn, hvile og at have ”mentalt fri”. Men hvis vi kører på og overskrider kroppens og sindets signaler og grænser over tid, risikerer vi at kroppen siger fra med stress (eller anden sygdom), som kan få alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser på måder, hvor det ikke er sikkert at vi kognitivt, fysiologisk og mentalt kan genfinde vores oprindelige udgangspunkt. Det samme gælder jordens ressourcer, hvor vi både har mulighed for at mindske vores (over)forbrug af ressourcer, gøre brug af vedvarende energikilder (sol, vand og vind) og regenerere nogle af de ressourcer vi er nødt til at bruge (fx ved at genplante skove, vild natur og frede havområder). Men overskrider vi bestemte tipping points, ender vi i no turning back situationer, hvor vi ikke kan regenerere og genoprette den skade der er sket – og det er allerede tilfældet ift. 6 ud af 9 planetære grænser.

Vores verden er i forandring

Vi lever i en verden, der er i hastig forandring og vi overforbruger både vores menneskelige og planetære ressourcer. Antallet af mennesker, som oplever at være stressede er støt stigende, og har været det igennem en lang årrække. I Danmark viser tal fra den nyeste nationale sundhedsprofil fra 2021, at 29,1 procent af danskerne oplever et højt stress-niveau med daglige symptomer på stress. I 2010 var der tale om 20.8 procent. Det kan ses som indikator på, at vi er godt i gang med at overforbruge vores menneskelige ressourcer.  

Samtidig er vores overforbrug af jordens ressourcer støt stigende – eller nærmere accelererende. Man opererer med begrebet ”Earth overshoot day”, som betegner den dag på året, hvor menneskers forbrug af jordens naturlige ressourcer overskrider den mængde, som planeten rent faktisk kan regenerere på et år. Sidste gang hvor datoen ikke lå før årets udløb og dermed sidste gang, hvor vores årlige forbrug af jordens ressourcer kunne regenereres indenfor samme år, var i 1972.

I 2023 havde vi brugt jordens årlige ressourcer den 2. august. Her skal der ydermere tages højde for, at der er stor forskel på forbruget af jordens ressourcer mellem verdens nationer. Hvis alle mennesker og nationer forbrugte som os i Danmark ville ”Earth overshoot day” indtræffe i marts måned. Samtidig viser forskningen, at vi også har overskredet en række planetære grænser, og de tipping points, som fører til no turning back. Dermed er vi også godt i gang med overforbruge jordens ressourcer med meget alvorlige og uundgåelige konsekvenser til følge.

Med vores overforbrug af menneskelige og planetære ressourcer står vi overfor er store og komplekse globale kriser i forhold til vores sundhed, trivsel, klima, natur, fødevarer og økonomi. Kriser som er gensidigt forbundne og yderligere kompliceret af den markante og fortsatte ulighed mellem det globale nord og syd.

Heldigvis har vi mulighed for at handle og skabe bæredygtig forandring. Det kræver en stor indsats – naturligvis fra samfundet som helhed, men også fra vores organisationer og virksomheder. Hvis ønsket om en mere bæredygtig fremtid skal realiseres inden for den næste årrække, er det nødvendigt og afgørende at store såvel som små virksomheder bidrager til forandringen. Det kræver viden, mod og mest af alt samarbejde.

Hos axia brænder vi for at samarbejde med ambitiøse og modige virksomheder, som ønsker at skabe værdibaseret og bæredygtig forandring til glæde for deres medarbejdere, kunder, interessenter, fremtidige generationer og den verden vi alle er en del af.

 

Bæredygtighed i organisationer og ledelse

Hvorfor skal organisationer og virksomheder fokusere på og arbejde med bæredygtighed?

Det er der mange gode grunde til, og sikkert også flere end vi kan opliste her. En grund kan være, at vi alle har en moralsk forpligtelse overfor os selv, hinanden, vores børn og kommende generationer til at bidrage til en bæredygtig udvikling og derigennem et bedre liv og fremtid for alle. En anden grund kan være, at vores virksomheders levedygtighed er afhængig af vores evne til bæredygtig udvikling og handling. Man ved, at de forandringer vi ser i forhold i vores klima og miljø vil udvikle sig i sådan grad, at det vil kræve nye produktionsformer og afsætningsmuligheder. En tredje grund kan være, at vi ved, at en stærk bæredygtigheds profil og indsats hos virksomheder tiltrækker og fastholder medarbejdere igennem øget engagement og loyalitet. En række undersøgelser viser, at medarbejdere i høj grad ønsker at være en del af virksomheder, der har andre formål end profitmaksimering, og at det øger motivation, arbejdsglæde og organisatorisk innovation. En fjerde grund kan være, at flere og flere forbrugere og B2B-kunder i højere grad stoler på og foretrækker at handle med virksomheder med en stærk bæredygtigheds profil og indsats. En femte grund kan være, at der er (og kommer flere og flere) politiske og lovgivningsmæssige krav til ansvarlig virksomhedsadfærd bl.a. i forhold til klima, miljø og arbejdsforholdene i hele værdikæden, som de nye krav ift. ESG blandt andet viser. Det var blot for at nævne 5 gode grunde til, at man som organisation og virksomhed arbejder med bæredygtighed, men man kan uden tvivl finde mange flere.

At begynde at arbejde med bæredygtighed i organisationen kræver først og fremmest, at man bliver klar over, hvorfor man ønsker dette. Som leder er det afgørende at blive bevidst om, hvorfor det overhovedet er vigtigt at arbejde med bæredygtighed, både for én selv, organisationen og virksomheden. Det er på samme måde afgørende at medarbejdere bliver inddraget og får mulighed for indflydelse og ejerskab i processen.

Hos axia hjælper vi organisationer med at skabe kollektivt ejerskab for virksomhedens bæredygtigheds vision og indsats. Det gør vi blandt andet igennem fælles værdiarbejde og bevidsthed om virksomhedens formål. En undersøgelse foretaget af LinkedIn viser, at 74% af nyuddannede kandidater, ønsker sig et arbejde, hvor de oplever at gøre en forskel og tjener et større formål.

Oplevelsen af formål og mening er i høj grad forbundet med trivsel hos medarbejdere. Undersøgelser viser, at det at være en del af noget større styrker trivslen for mange medarbejdere – og i øvrigt er langt mere motiverende end løn og goder. Det har værdi i sig selv, men det øger også arbejdsglæden, engagementet, loyaliteten og innovationskraften, og kommer dermed også virksomheden til gavn (ofte også på bundlinjen, om end det ikke er det primære formål eller fokus). Bæredygtig ledelse handler i forlængelse heraf om at skabe og facilitere miljøer, hvor medarbejdere har mulighed for at udvikle sig, trives og være motiveret af et meningsfuldt formål i arbejdet.

Der er lige så mange måder at arbejde med bæredygtighed på, som der er virksomheder. Og som virksomhed er det essentielt at finde sin egen meningsfulde og motiverende vej i arbejdet med bæredygtighed. Det kan for mange både føles spændende og på samme tid uoverskueligt og overvældende at gå i gang, og det kan måske også vække følelser af apati, håbløshed og opgivenhed ved tanken om opgaven. Det er helt naturligt og vidner om den kompleksitet som vi står overfor i arbejdet med bæredygtighed.  

Hos axia kan vi hjælpe jer med at blive bevidste om, hvorfor bæredygtighed er vigtigt for netop jer og hvordan I vil arbejde med bæredygtighed. Vi kan hjælpe jer i hele processen, fra det indledende værdiarbejde til udarbejdelse af vision, målsætninger, fastlæggelse af en strategi og implementeringen i hele organisationen.  

 

Bæredygtig forretning, produktion og økonomi 

Hos axia har vi et helhedsorienteret syn på virksomheder, da vi ved, at man ikke kan adskille de forskellige dele fra den større helhed, hvis man ønsker at skabe reel og vedvarende forandring og bæredygtig udvikling.

Vi arbejder ud fra en model over organisationer og virksomheder, som inkluderer 5 domæner:

  • Trivsel og kultur

  • Organisering, vilkår og arbejdsmiljø

  • Social ansvarlighed og samfundssind

  • Miljø og klima ansvar

  • Bæredygtig produkt, økonomi og forretning

Omdrejningspunktet for modellen er virksomhedens formål, eller purpose. Dette formål er ligeledes omdrejningspunktet i vores samarbejder med virksomheder, hvor vi arbejder med, hvordan indsatser og handlinger i de 5 domæner kan understøtte virksomhedens formål på en bæredygtig måde. Hvis det ikke er muligt at understøtte formålet på en bæredygtig måde, kan vi arbejde med nye og mere bæredygtige indsatser i de forskellige domæner og/eller sammen kigge på, om virksomhedens formål skal genbesøges og justeres. 

I vores arbejde med bæredygtighed inddrager vi også Verdensmålene for bæredygtig udvikling. Der findes 17 Verdensmål, som kan betegnes som ydre mål og som mange har stiftet bekendtskab med. Derudover findes der 5 Verdensmål udviklet af FN, som kan betegnes som indre mål. Vi inddrager både de indre og ydre mål i vores arbejde med bæredygtig udvikling i organisationer og virksomheder.

Derudover inddrager vi viden om planetære grænser, og den økonomiske teori forbundet hermed. Nogle vil kende til definitionen af planetære grænser inden for teorien om Donutøkonomi, som vinder frem i mange lande og byer verden over.

I arbejdet med bæredygtighed er det både brugbart, motiverende og nødvendigt at måle sin indsats. Hos axia har vi bredt og indgående kendskab til forskellige måder at måle tilstedeværelsen og effekten af bæredygtighedsindsatser på. Dertil har vi viden om og erfaring med forskellige certificeringer og implementeringen heraf. Det gælder både i forhold til organisering, arbejdsmiljø og trivsel samt miljø og klima – både i den interne organisering, produktionen og i hele værdikæden.

Formålet med at arbejde med bæredygtighed er at løse et komplekst problem – overforbruget af menneskelige og planetære ressourcer der skaber mange forbundne kriser og udfordringer. Det kræver kreative, nytænkende, multiple og tværfaglige løsninger. Derfor er vi hos axia et tværfagligt team af konsulenter. Vi har organiseret os på en fleksibel måde der gør, at vi kan sætte det helt rigtige hold til hver enkelt opgave afhængigt af, hvad den enkelte organisation og virksomhed har brug for.

Der er mange måder at arbejde med bæredygtighed på. Vi står klar til at hjælpe jer finde den mest meningsfulde, værdibaserede og motiverende måde at arbejde med bæredygtighed i jeres organisation og virksomhed – og at omsætte den til handling til glæde og gavn for jeres medarbejdere, kunder, interessenter og den verden vi alle er en del af.

Kontakt os og lad os tale om, hvordan vi kan hjælpe jer!