
En systemisk tilgang til arbejdet med organisationer
Hos axia arbejder vi ud fra en systemisk forståelse af mennesker, relationer og grupper, hvor vi har fokus på den gensidige forbundethed og påvirkning der er mennesker imellem. Det er ligeledes en forståelse for, at individer og grupper er gensidigt afhængige af hinanden. Med en systemisk forståelse har vi fokus på, hvordan forskellige forståelser og narrativer kan påvirke det sociale samspil, udviklingen i relationer og den enkelte igennem sproget.
Det er et perspektiv vi blandt andet tager udgangspunkt i, når vi arbejder med grupper og teams omkring samarbejde, udvikling og konflikthåndtering. Her har vi blandt andet fokus på, hvordan oplevede udfordringer skabes og vedligeholdes i samspillet og de nuværende dynamikker i teamet – og ikke som værende iboende i den enkelte medarbejder eller leder.
Den systemiske forståelse præger også vores arbejde med organisationsudvikling, hvor vi har et systemisk og helhedsorienteret blik på organisationer og virksomheder. Det betyder at vi har fokus på, hvordan helheden udgøres af forskellige dele i organisationen, som er gensidigt forbundne. Derfor kan vi ikke isolere specifikke dele fra helheden i vores arbejde. Interventioner og indsatser på ét område, vil altid påvirke andre områder og omvendt. Og det er vi bevidste om, også i de tilfælde, hvor opgaven er centreret i et bestemt område i en virksomhed.
I vores arbejde med ledere har den systemiske tilgang også stor betydning. Systemisk ledelse handler om relationer og baseres på en forståelse for, hvordan sociale samspil og diskurser skaber vores oplevelse af virkeligheden igennem sproget. Det har dermed stor betydning hvilke ord vi bruger, og hvordan vi indgår i relationer med hinanden – også på arbejdspladsen. Den systemiske leder er ikke blot bevidst om dette, men bruger også aktivt den viden i sine relationer, samarbejder og ledelse. Den systemiske leders opgave er blandt andet at skabe relationelle miljøer, hvor medarbejdere kan trives og udvikle sig. Det relationelle fokus betyder, at sociale kompetencer, selvindsigt og mod til selvudvikling er afgørende for en leders evne til at lede sig selv og andre.
I forhold til arbejdet med bæredygtighed tager vi også udgangspunkt i det systemiske perspektiv. Formålet med at arbejde med bæredygtighed er at løse et komplekst problem, med mange forbundne udfordringer. At arbejde med bæredygtighed på både individ, gruppe og samfundsniveau kræver derfor en systemisk forståelse af de mange gensidigt afhængige sammenhænge der er mellem mennesker, naturen og den verden vi er en del af. En systemisk forståelse muliggør helhedsorienterede indsatser der går på tværs af områder og udfordringer, hvilket øger sandsynligheden for effektive løsninger og reel bæredygtig forandring.