
Compassion Fokuseret Tilgang
I vores arbejde med virksomheder og organisationer, trækker vi blandt andet på en compassion-fokuseret terapi (CFT). Compassion som begreb er svært at oversætte til dansk, da det reducerer begrebets betydning, derfor bruger vi det engelske ord.
Indenfor tilgangen beskrives compassion som en særlig form for medfølelse – for sig selv og andre. En medfølelse som indebærer, at man forholder sig til egen og andres lidelse, og at man er motiveret for at lindre denne lidelse. En naturlig konsekvens af dette er ligeledes at have egen og andres trivsel på sinde. Evnen til compassion er forbundet med evnen til at føle empati og drage omsorg – for sig selv og andre.
Men hvorfor er dette relevant i erhvervslivet? Det er det, fordi forskning har vist, at evnen til compassion i organisatorisk sammenhæng er fundamentet for psykologisk tryghed og social kapital. Undersøgelser har vist, at øget compassion i organisationer har positiv indflydelse på graden af tillid, tryghed og respekt kollegaer imellem. Derudover vise forskning at en øget grad af compassion medfører større motivation for læring og udvikling hos den enkelte. Samtidig viser undersøgelser, at compassion er forbundet med større grad af kreativitet. Faktorer der har værdi i sig selv, men som også har positiv indflydelse på den enkeltes og den fælles præstation.
Compassion har ligeledes positiv betydning for trygheden hos medarbejdere til at sige sin mening samt lysten og gå-på-modet til at deltage i udviklingen af organisationen, det gælder også i udfordrende perioder i og under skiftende organisatoriske rammer. En øget grad af compassion medfører også øget loyalitet og engagement, dette også i højere grad end løn. Dertil har et øget niveau af compassion i organisationen vist sig at medføre mere positiv opfattelse af både kollegaer og arbejdspladsen blandt medarbejdere og have en reducerende effekt på medarbejderomsætningen. Læs mere omkring compassion nedenfor og kontakt os, hvis vi skal tale om, hvordan I kan øge evnen til compassion i jeres hverdag og organisation.
Compassion Fokuseret Terapi (CFT)
Den compassion fokuserede tilgang blev oprindeligt udviklet af psykologen Poul Gilbert som terapiform omkring år 2000.
Den compassion-fokuserede terapi og tilgang er evidensbaseret og bygger på evolutions-teori, neurovidenskab og social- og udviklingspsykologi.
Evnen til compassion på arbejdspladsen kan blandt andet styrke:
Trivsel
Social tillid, tryghed og respekt
Balancen i nervesystemet
Kreativitet
Faglig performance
Motivation
Engagement og loyalitet
Stressforebyggelsen
Viden om nervesystemet
Den compassion-fokuserede tilgang bygger på en grundmodel bestående af tre systemer, der dækker over forskellige menneskelige motivationer og måder at regulere følelser. Disse følelsesregulerende systemer er relateret til forskellige dele af vores nervesystem. Der er tale om trussel-systemet, drive-systemet og hvile/trygheds-systemet.
Drivesystemet motiverer os til at opnå det, vi gerne vil. Trusselssystemet sætter ind, når vi føler os truede eller pressede. Tryghedssystemet er aktiveret, når vi føler os rolige, afslappede og tilfredse.
Disse systemer er alle afgørende for vores overlevelse og udvikling – og har været det i millioner af år. Dog kan der opstå ubalance imellem systemerne, som blandt andet kan vise sig som symptomer på stress, mistrivsel, angst og depression.
I vores samfund og arbejdsliv i dag, ser vi en kraftig stigning i disse symptomer. En national undersøgelse viser, at 23.2 procent af alle danskere på arbejdsmarkedet har et højt stress-niveau med daglige symptomer på stress (10.). Samtidig oplever 64 procent blandt de 30-39-årige månedligt, at det er svært at få en helt almindelig hverdag til at hænge sammen, for 14 procent i aldersgruppen er det et problem dagligt. Vedvarende stress-symptomer øger risikoen for både fysiske og psykiske lidelser som angst og depression. Angstlidelse er en af de hyppigst forekommende psykiske lidelser. I forhold til forekomsten af depression anslår WHO at lidelsen i 2030 vil være verdens største globale sygdomsbyrde.
At vi i dag i højere grad oplever ubalance imellem de følelsesregulerende systemer, som udtrykt ved symptomer på stress, angst og depression skyldes, at vores trussel- og drive-system ofte er overaktiverede.
Compassion som stressforebyggelse
Vi lever i en travl og omskiftelig verden, hvor vores arbejds- og privatliv er præget af forandringer, effektiviseringer og jonglering af mange krav og forventninger. Det aktiverer vores trusselsystem, når de mange krav overstiger vores ressourcer og opleves som trusler mod vores trivsel.
Samtidig er manges arbejds- og privatliv præget af udvikling, optimering og mål, drømme og visioner som man konstant løber efter – og når et mål er opnået, er man hurtigt videre til det næste. Den teknologiske udvikling og sociale medier understøtter blot dette, og gør at vi konstant er tilgængelig og ”på”. Det aktiverer drivesystemet.
Vores tryghedssystem er i kontrast hertil aktiveret, når vi føler os afslappede, trygge, rolige og tilfredse med os selv og tingenes tilstand. Men vores tryghedssystem kan ikke være aktiveret samtidig med trussels- og drivesystemerne, og der får dermed trange kår i en travl og krævende hverdag, hvor de to systemer er overaktiverede.
Viden om og forståelse for de følelsesregulerende systemers funktion og betydning er centralt i den compassion fokuserede tilgang. Det skyldes at evnen til compassion er tæt forbundet med aktiveringen af vores tryghedssystem. Når vi udviser compassion for os selv og andre kan det aktivere tryghedssystemet. Samtidig kan et aktivt tryghedssystem understøtte og styrke evnen til at udvise compassion overfor os selv og andre. At udvise compassion kan på den måde medvirke til at skabe bedre balance i nervesystemet – og lindre samt forebygge symptomer på mistrivsel, såsom stress, angst og depression.
På vores arbejdspladser er det dermed relevant at skabe de bedste betingelser for øget compassion hos den enkelte medarbejder og organisationen som helhed. Det gælder i alt fra trivselsindsatser, leder- og medarbejderudvikling, mødekultur og kommunikation.
Hos axia kan vi hjælpe jer med at styrke evnen til compassion og skabe en mental bæredygtig organisation i balance.