Relationer & samarbejde
Vores relationer til andre mennesker har stor betydning for vores trivsel. På en arbejdsplads har kvaliteten af vores samarbejde med andre afgørende betydning for vores egen og fælles trivsel, udvikling, læring og performance. Derfor er det vigtigt i en organisation og virksomhed at bruge tid og kræfter på at styrke evnen til at indgå i relationer og samarbejder på en udviklende, meningsfuld og konstruktiv måde – både i perioder hvor det går godt, og når det går mindre godt.
Hos axia hjælper vi virksomheder med at styrke samarbejdet i teams, grupper og organisationen som helhed. Vi hjælper både ledere og medarbejdere med at styrke deres relationelle kompetencer og evnen til samarbejde igennem ny viden og færdigheder. Læs mere om forskellige elementer af arbejdet med relationer, samarbejde og konflikthåndtering nedenfor:
Det værdibaserede samarbejde
Compassion som kompas i samarbejdet
Den systemiske tilgang til konstruktiv konflikthåndtering
Kontakt os her, hvis vi skal tale om, hvordan vi kan hjælpe jer mod et styrket samarbejde i jeres teams og organisation.
Det værdibaserede samarbejde
Vores arbejde med at styrke relationer og samarbejde i organisationer bygger på en værdibaseret tilgang, hvor vi blandt andet trækker på elementer fra ACT.
Et centralt spørgsmål, vil i vores værdibaseret tilgang være, hvad der er vigtigt for jer I jeres samarbejde, og hvilke værdier I ønsker at bygge det på? Hvordan ser det ud når I arbejder godt sammen? Når I er pressede? Og når I er uenige eller på vej mod en konflikt? Hvilke værdier ønsker I at efterleve i de situationer?
Vi kan aldrig undgå udfordringer, problemer, uenigheder og konflikter. Og heldigvis, for uenigheder kan være udtryk for engagerede parter med forskellige meninger, og der er i det potentiale for udvikling af nuancerede løsninger. Men det er vigtigt at udvikle egen og fælles evne til at håndtere uenigheder og konflikter, så de ikke udvikler sig til fastlåste situationer, der medfører mistrivsel.
Det kan ofte være svært, fordi uenigheder og konflikter ofte er forbundet med stærke følelser, når der er meget på spil for den enkelte og fællesskabet. Derfor har evnen til at regulere sig selv stor betydning. Vi kan ikke kontrollere vores tanker og følelser og fx få dem til at forsvinde ved viljens magt, men vi kan lære at håndtere dem på konstruktive måder. I den henseende kan vores egne og fælles værdier være hjælpsomme vejvisere og faste holdepunkter, når foranderlige følelser får tag i os.
Når vi hjælper organisationer med at styrke relationer og samarbejde, er formålet at styrke evnen til at håndtere egne følelser efter bedste evne og handle i overensstemmelse med egne og fælles værdier. Det kan skabe en psykologisk og organisatorisk fleksibilitet, som vi ved er forbundet med øget trivsel og udvikling.
Compassion som kompas i samarbejdet
Når vi er pressede og stressede, kan vi opleve at følelserne løber af med os, og vi har måske svært ved at kende os selv. Det kan påvirke både vores eget velbefindende, og måden vi indgår i relationer og samarbejder negativt. Måske får vi en kort lunte, bliver aggressive eller måske trækker vi os og bliver afvisende.
At vores følelser kan løbe af med os skyldes, at vores automatiske nervesystem bliver aktiveret når vi bliver pressede og stressede. Vores nervesystem reagerer som om, at vi bliver truet, og vi reagerer derfor med automatiserede kamp/flugt eller frys reaktioner. Reaktioner som kan forværre vores tilstand og en eventuel konflikt, hvis vi ikke får greb om dem.
Hos axia arbejder vi ud fra en compassion fokuseret tilgang i arbejdet med relationer, samarbejde og konflikter. Det er en tilgang der inddrager viden om nervesystemet og bygger på en model over tre følelsesregulerende systemer, trussel-systemet, drive-systemet og hvile/trygheds-systemet. Drivesystemet motiverer os til at opnå det, vi gerne vil. Trusselssystemet sætter ind, når vi føler os truede eller pressede. Tryghedssystemet er aktiveret, når vi føler os rolige, afslappede og tilfredse. Den compassion fokuserede tilgang kan bruges, når vi ønsker at regulere og skabe balance mellem de forskellige systemer og er derfor meget relevant i arbejdet med at forebygge stress og de samarbejdsvanskeligheder og konflikter, som kan opstå, når vi er stressede.
Evnen til compassion indebærer, at man forholder sig til egen og andres lidelse, og at man er motiveret for at lindre denne lidelse. En naturlig konsekvens af dette er ligeledes at have egen og andres trivsel på sinde. Evnen til compassion er forbundet med evnen til at føle empati og drage omsorg – for sig selv og andre.
Med en compassion fokuseret tilgang er målet ligeledes at styrke evnen til refleksion og mentalisering – at reflektere over og forstå egne og andres følelser, tanker og adfærd. Det kan skabe den nødvendige balance mellem konfliktoptrapning og konfliktskyhed, hvor der er et større rum for konstruktiv handling og håndtering. Det kan styrke evnen til at skabe og vedligeholde gode relationer og et udviklende samarbejde, hvilket vil styrke trivslen og den psykologiske tryghed i organisationen. Du kan læse mere om den compassion fokuserede tilgang her.
Den systemiske tilgang til konflikthåndtering
Vores arbejde med at styrke samarbejde og konflikthåndtering er som beskrevet baseret på værdier og compassion. Dertil er vores tilgang systemisk med fokus på den gensidige forbundethed og påvirkning der er mennesker imellem. Vi har opmærksomhed på, hvordan forskellige forståelser og narrativer kan påvirke det sociale samspil, udviklingen i relationer og den enkelte igennem sproget.
Med den systemiske tilgang har vi blandt andet fokus på, hvordan oplevede udfordringer skabes og vedligeholdes i samspillet og de nuværende dynamikker i teamet – og ikke som værende iboende i den enkelte medarbejder eller leder. Nogle konflikter kan også skyldes eller være influeret af uklarhed omkring organisationens design og rammer. Når vi får forståelse for måden udfordringer og konflikter har rod i kontekster, dynamikker, handlinger og sprog udvides mulighederne for konstruktive og bæredygtige løsninger.
I den systemiske tilgang arbejder vi løsningsfokuseret med opmærksomhed på, hvad der allerede fungerer i teamet, hvordan en ønsket forandring reelt vil se ud, og hvordan den enkelte og teamet kan gøre mere af dette. Vi arbejder her ud fra devisen, at små forandringer breder sig som ringe i vandet og skaber større forandringer.